Hem | Aktuellt | Upp till 60% mindre påfrestning med rätt dimensionerad stötdämpare!

Upp till 60% mindre påfrestning med rätt dimensionerad stötdämpare!

Publicerat 2021-11-25
 

 

Olika tekniker för att dämpa anslag och stötar absorberar energin olika, både vad gäller energimängd och dämpningsegenskap. Det mest skonsamma är en jämn upptagning så som den orangea kurvan i diagrammet. Detta är bra för maskiners livslängd, produktionshastighet och arbetsmiljö i form av ljudnivå.

 

Karakteristiska för dom olika dämparna;

 

-          Dämpare med fast strypning. Blå kurva

 o   Denna tar upp det mesta av energin i början av slaget då dämpningen sker genom en fast strypning. Det blir då en stor reaktionskraft vid anslag, sedan tar den inte upp nämnvärt med energi under resten av slaget.

 

-          Pneumatisk cylinderdämpning. Grön kurva

o   Denna tar i stället upp det mesta i slutet av slaget, då dämpningen sker genom att luft komprimeras, vilket den gör först senare i slaget. Det ger i stället en stor reaktionskraft i slutet.

 

-          Dämpning med stål- eller gummifjädrar. Röd kurva

o   Dessa tar upp energin i en linjär ökning av kraften på grund av att energin lagras i fjädern. Men en stor nackdel är att det kommer skapas många studsar och flertal anslag på grund av detta.

 

-          Hydraulisk Industristötdämpare. Orange kurva

o   En rätt dimensionerad industristötdämpare tar upp energin under hela slaglängden genom en mängd strypningar i olika diameter. Man undviker då kraftspikar och man får en mycket jämn dämpningskurva. Detta är det optimala för att ta upp rörelseenergi.

 

Kontakta gärna oss eller ACE controls för en rätt dimensionerad stötdämpare.


 

 
Upp till 60% mindre påfrestning med rätt dimensionerad stötdämpare!
 
 
ACE Controls Hydrauliska Industristötdämpare