Hydnet.se använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt. Tryck på OK för att godkänna. Läs mer
OK
Hem | Systemlösningar | Hydraullås

Hydraullås

Hydraullås är en vanlig lösning för att få en last eller förbrukare exempelvis cylinder eller hydraulmotor att stå still. Hydraullås består oftast av två pilotstyrda backventiler eller counterbalanceventilerna där pilotledningarna är korskopplade. Vid enkelverkade cylindrar har man ett enkelt hydraullås som bara består av en pilotstyrd ventil.

Hydraullås med pilotstyrd backventil

Den pilotstyrda backventilen är en backventil som är helt stängd i ena riktningen och spärrar flödet. Då håller den lasten. Ventilen med hjälp av ett tryck i dess pilotport som i ett hydraullås kommer från ledningen som är på andra sidan förbrukaren.

Dränerat mittläge på riktningsventilen

För att säkerställa att lasten står still bör man se till att pilotledningarna är dränerade i riktningsventilens mittläge. Om förbrukaren är en hydraulmotor kan man inte använda ett hydraullås utan måste man ha en extern broms då motorn har ett internt läckage.

Hydraullås med counterbalanceventil

Man kan också använda counterbalance ventiler i dessa block, de använder i stor utsträckning samma kaviteter. Det kan vara bra om man vill skydda förbrukaren mot en yttre kraft, termisk expansion eller i övrigt vill ha en bättre och mer kontrollerad höj- och sänkrörelse.

Hydraullås och problem med mottryck

Pilotstyrda backventiler är känsliga för mottryck, har man mottryck bör man använda ventilerade ventiler, antingen vent-to-air eller ventiler med separat dränering. Ett vanligt missförstånd är att om man har en dränerad ventil kan man ha riktningsventil med stängt mittläge, detta är dock inte fallet. Dränering dränerar inte pilotledningen.

Pilotförhållande och öppningstryck

SUNs pilotstyrda backventiler är praktiskt taget alltid 3:1 i pilotförhållande. Ju högre lastinducerat tryck de utsätts för desto högre pilottryck krävs för att öppna ventilen. Med counterbalance ventiler hjälper i stället lasten till att öppna ventilen, och de går då åt ett lägre pilottryck för att öppna.

Hydraullås i många olika sorters block

Vi har färdiga blocklösningar för rörmonterade hydraullås, hydraullås i sandwich, motormonterade och ”banjo”-monterade hydraullås det vill säga direkt monterade på cylindern. Denna funktion ritas lätt in i kundanpassade specialblock.

Hydarullås i rörmonterade block hittar du HÄR
Hydraullås i sandwichblock hittar du HÄR
Hydraullås i banjoblock hittar du HÄR
Hydraullås i motormonterade block hittar du HÄR


Läs mer