Hem | Rexroth pumpar och motorer | Rexroth Kugghjulspumpar

Rexroth Kugghjulspumpar

Kugghjulspumpar används för att med hydraulisk olja omvandla mekanisk energi, det vill säga vridmoment och varvtal, till oljans flöde och tryck. Dom är mycket vanliga på truckar, mindre jordbruksmaskiner och även i kompaktaggregat i till exempel lyftbord.

Kugghjulspumpar har två roterande kugghjul. Det är en enkel och kostnadseffektiv pump som är lätt att integrera i system och det finns många olika varianter. Det finns ett antal olika anslutningsflänsar, axlar och anslutningsportar.

Pumparna finns med deplacement 4 cc till 28 cc, varvtal upp till 3000 rpm och flöde upp till 80 l/min.

Rexroth Tysta hydraulpumpar

För att minska slitage, vibrationer, utmattning av ledningskomponenter och ljudnivå så har Rexroth utvecklat en kugghjulspump med cirka 75% lägre tryckpulsationer. Genom en unik design av kugghjulen minskar man pulsationerna som skapas när oljan passerar från lågtryckssida till högtryckssida.

Flera pumpar på samma axel

Kugghjulspumpar kan byggas ihop så att upp till tre pumpar drivs ifrån samma axel. Varje pump kan då driva en egen krets.

Matarpump i slutna hydraulsystem

I slutna hydraulsystem behöver man en liten pump som fyller på systemet, kallat matarpump. Kugghjulspumpar brukar ofta användas som matarpumpar. Matarpumpens uppgift är att kompensera för flödet eller läckage och upprätthålla en konstant oljemängd. Det används exempelvis i transmissionskretsar för hydraulisk hjuldrift. Läs mer om hydrostatdrift här. Och här kan du läsa mer om spolblock och antikavitationsblock för transmissionskretsar där vi har ett flertal färdiga block och lösningar.
Läs mer
 
 
Rexroth kugghjulspump AZPS